Alpinia

Planta rizomatoasa, vivace, care dezvolta o tufa puternica de tulpini erecte.

Origine: China, Japonia, India.
Frunze: 30-50 cm lungime, ascutite, netede, coriacee, verde-inchis.
Flori: vara, albe sau galbene, in ciorchini erecti sau pletosi, insotite de bractee carnoase rosii sau de culoarea fildesului. Uneori sunt parfumate.
Lumina: vie, dar fara soare direct.
Pamant: mranita de transplantare, gunoi sau baligar bine descompus, nisip de rau si pamant de gradina.
Ingrasamant: intre mai-august, puneti, la interval de 15 zile, ingrasamant lichid pentru plante florifere. Sau, atunci cand schimbati ghiveciul, incorporati in substrat un ingrasamant granulat cu efect pe termen lung.
Umiditatea aerului: min. 70%. Asigurati-i o buna stropire cu vaporizatorul dimineata si seara.
Udare: o data sau de doua ori pe saptamana in functie de temperatura ambianta. Lasati pamantul din ghiveci sa se usuce la suprafata intre doua udari.
Transplantare: anual, primavara, schimbati-i ghiveciul. Taiati lastarii care fac dificile transplantarea si replantarea.
Cerinte specifice: alpiniile se dezvolta mai bine intr-un ghiveci de cel putin 40 cm adancime sau direct in pamant, intr-o gradina de iarna.
Dimensiuni: 70 cm-2 m
Inmultire: divizarea tufelor adulte, la sfarsitul iernii. Repicarea lastarilor.
Longevitate: 1-2 ani, in casa, si mai mult de 5 ani intr-o sera calda si umeda.
Daunatori si boli: un grad higrometric insuficient antreneaza aparitia paianjenilor rosii si uscarea marginilor frunzelor.
Specii si varietati: A. zerumbet are flori pendente, galbene, cu bractee de culoarea fildesului; Variegata are frunze verde-inchis cu dungi, patate cu galben-crem; A. purpurata are denumirea comuna de „ghimbir". Ea formeaza, de-a lungul intregului an, inflorescente compuse din bractee rosu-aprins si mici flori albe; A. vittata, cu frunze dungate alb si crem, poarta vara flori verzui cu bractee roz.
Sfat: daca nu aveti conditii pentru a cultiva alpinia in ghiveci, bucurati-va de florile ei in buchete, care rezista mai multe saptamani.

Marturii de nunta