1. Ce dimensiuni de ghivece sa aleg?

In momentul schimbarii plantelor din ghivece, alegeti-le pe cele suficient de stramte pentru a respecta un anume echilibru intre dezvoltarea partii aeriene a plantei si cea a radacinilor. De regula, pentru o planta aflata in faze de dezvoltare, folositi un ghiveci cu un diametru mai mare cu 2-3 cm decat cel anterior. Pentru o planta ajunsa la maturitate, alegeti un vas identic sau putin mai mare, fiindca in acest caz este vorba, indeosebi, de reinnoirea unei parti din mranita. Pentru speciile cu crestere rapida sau pentru plantele mari, puteti sa folositi un ghiveci cu diametrul mai mare cu 4-5 cm.

2. Pot fi asociate plante diferite in acelasi bac?

Da, daca speciile alese au nevoi similare in materie de lumina, de temperatura si de udare. Puteti astfel sa asociati mai multe plante grase si cactee, care au nevoie de lumina vie si de putina apa; intr-un alt recipient, frunzisuri decorative care apreciaza o lumina de intensitate medie si udari regulate: ferigi, clorofitum, singonium etc.
Alegeti exemplare de vigoare comparabila pentru ca o planta foarte viguroasa sa nu le sufoce pe vecinele ei mai mici si delicate.

3. Cum poate fi folosit mai bine un bac cu rezerva cu apa?

Faceti deosebirea intre un bac cu rezerva de apa unde planta creste in mranita, si bacul de hidrocultura, in care radacinile se dezvolta in solutia nutritiva, cu bile de argila expandata.
Pentru bacul cu rezerva de apa, varsati apa in rezervor si nu la suprafata mranitei.
O data pe luna udati pe deasupra, pentru a spala mranita de sarurile ce se acumuleaza la suprafata.
Nu tineti rezervorul plin in permanenta. Lasati-I sa se goleasca, si umpleti-I din nou dupa 10 zile. Este important ca mranita sa nu ramana mereu umeda, ci sa se „zvante".

4. Prin gaura de Ia fundul ghiveciului ies radacini. Trebuie taiate?

Nu, acest lucru arata ca planta trebuie sa fie mutata Intr-un ghiveci mai mare. Pentru a scoate turta de pamant din ghiveci fara deteriora radacinile, umeziti bine mranita, apoi scoateti incet turta de pamant in care se afla radacinile. Daca ele sunt greu de scos, spargeti ghiveciul, daca e de argila sau decupati cu secatorul fundul recipientului, daca e de plastic. Taiati radacinile deteriorate, uscate sau inchise la culoare care depasesc turta, descurcati-le la fundul ghiveciului, inainte de a pune planta in mranita si ghiveci noi.

5. Un ghiveci trebuie sa aiba intotdeauna orificii?

Da, pentru ca umiditatea dintr-un ghiveci etans provoaca rapid putrezirea radacinilor.
Hidrocultura este un caz particular, radacinile stand intr-o solutie nutritiva. Idem pentru bacuri cu rezerva de apa, etanse prin definitie. Una sau mai multe gauri de drenaj la fundul ghivecelor sunt obligatorii pentru eliminarea excesului de apa. Daca un ghiveci sau un bac nu are gauri de drenaj, folositi perforatorul pentru a face cel putin o gaura de 1 cm diametru. La un bac ori o jardiniera faceti gauri din 15 in 15 cm.

6. Un ghiveci de pamant ars folositpoate fi refolosit?

Curatati-l bine pentru a evita propagarea bolilor sau transmiterea parazitilor. Indepartati reziduurile de mranita sau de radacini, apoi frecati bine, temeinic, cu peria si cu apa calda, cu dezinfectant, interiorul si exteriorul vasului, pentru a elimina depunerile calcaroase dezinfectare.
Clatiti bine cu apa curata, dupa care lasati cateva zile sa se usuce, inainte de a pune in el o alta planta.

7. Am cumparat o planta intr-un ghiveci de plastic. Trebuie s-o schimb intr-un recipient smaltuit sau intr-un de pamant ars?

Daca nu e vorba de estetic, e inutil sa schimbati planta intr-un alt tip de ghiveci, exceptia cazului in care recipientul original nu are gauri de drenaj sau daca e vorba de o planta mare, instabila intr-un ghiveci de
plastic. In acest din urma caz, un ghiveci mare de pamant ars e ideal. E bine sa schimbati ghiveciul unei plante nou cumparate, pentru a-i oferi un substrat mai potrivit nevoilor ei decat turba in care a fost produsa.

8. Cum pot sa creez o mica gradina intr-o damigeana de sticla?

Alegeti exemplare tinere, cu crestere lenta, care suporta taierea: asplenium, fitonia, maranta, hipoestes, Ficus pumila. Puneti la fundul damigenei un strat de bile de argila, la care adaugati putin carbune de lemn si deasupra 10 cm de mranita de rasadnita. Scoateti plantele din ghivece, eliminati o parte din mranita si puneti-le in damigeana, cu ajutorul unui arac de bambus si al unui fir metalic. Plantati-le mai intai pe cele de langa pereti damigenei, apoi pe cele din centru. Acoperiti suprafata cu muschi, apoi udati, astfel incat apa sa se prelinga pe peretii damigenei.

9. Ce plante pot fi cultivate in vase suspendate?

Toate speciile taratoare sau pendente pot fi cultivate in cosuri suspendate. Alegeti in special plante cu tulpini ce nu-si pierd frunzele de la baza sau asociati-le cu mici forme stufoase, care vor impodobi suprafata vasului suspendat.
Va recomandam: fitonia, iedera panasata, plectantra, telegraful, nepentes, asparagus, clorofitum, potos, nefrolepis, filodendron cu frunze mici, singonium etc.

Flori si plante exotice