10. Ce sunt micile bile maro care pot fi vazute uneori Ia suprafata si Ia fundul ghivecelor cu plante nou cumparate?

Sunt bile de mai multe marimi, din argila expandata, material inert si poros. Puse pe substrat, mascheaza mranita si sarurile minerale care formeaza, treptat, depozite albicioase la suprafata. Au, asadar, un rol estetic. La fundul ghiveciului, bilele de argila asigura drenajul eliminand excesul de apa.
In hidrocultura, ele constituie materialul de fixare a radacinilor care cresc in solutia nutritiva.
Puteti folosi bile de argila pentru a intretine o ambianta umeda in jurul plantelor. Puneti ghivecele pe o tava adanca cu bile de argila umede.

11. De ce sunt mici bile albe in ghiveciul plantei mete?
Este vorba, fara-ndoiala, de polistiren expandat, folosit pentru a face mai usoara povara amestecului de cultura (indeosebi in substraturile pentru orhidee) si a le mari porozitatea.
Nu este deci un simptom al unei maladii. Se poate sa fie vorba, de asemenea, de granule ce retin apa, care cresc capacitatea amestecului de a pastra apa si permit deci udarea mai rara a plantei. Micile bile galbui pot fi granule de ingrasamant cu difuzare lenta. Acestea trebuie schimbate dupa 6 luni.

12. De ce este considerata mranita suport de cultura?

Este denumirea horticola conventionala a mranitelor si a diverselor substraturi care servesc drept suport fizic si „alimentar" pentru radacinile plantelor cultivate, furnizandu-le apa si elementele nutritive de care au nevoie.
„Suport de cultura" desemneaza mranitele (amestecuri pe baza de turba, de scoarta compostata sau de pamant), dar materialele moderne care permit ancorarea radacinilor (bile de argila expandata, lana de zgura, vermiculit, perlit, puzzolane, fibre etc.).

13. Calitatea mranitelor variaza?

Da, la fel ca si pretul. Mranitele ieftine sunt destul de grosolane, compuse din turba si scoarta compostata si uneori din reziduuri de macinis de plante. Acestea se usuca rapid si sunt greu de rehidratat, se compacteaze si nu contin suficiente elemente nutritive.
Alegeti mranite bine echilibrate, care au o compozitie variata, pe baza de turba, de scoarte, de perlit, de vermiculit (pentru drenaj), de pamant, de baligar compostat, si ingrasaminte. Preferati pentru plantele de interior
mranitele de transplantare si nu pe cele „universale" sau „horticole", in general de calitate inferioare.
Nu confundati „mranita", care este suport de cultura, cu „compostul", provenit din descompunerea materiilor organice, care nu trebuie folosit in stare pura, ci ca un amendament al soIului si ca fertilizant.

14. Ce tip de mranita folosesc atunci cand schimb ghiveciul plantei?

Alegeti o mranita de calitate, fara resturi grosiere, compuse din cel putin trei materii prime, cu o textura supla. Anumite plante au nevoie de un amestec de cultura cu o compozitie specifice.
Cacteele si plantele grase solicita o mranita puternic drenata, imbogatita cu nisip grosier.
Veti gasi in comert amestecuri specifice atat pentru orhidee, carora le place un suport fibros si drenant, cat si pentru plantele acidofile precum azaleea, gardenia si multe ferigi, care nu suporta prezenta calcarului in mranite.
Pamantul de ericacee le convine de minune.

15. Cand trebuie schimbate plantele din ghiveci?

Primavara, in perioada de incepere a cresterii, e cel mai bun moment pentru schimbarea plantelor din ghivece. Plantele isi vor relua dezvoltarea dupa oprirea cauzata de schimbarea din ghiveci si noi
radacini vor coloniza mranita proaspete. Reinceperea cresterii este mai lenta din vara pana-n toamna, dar plantele verzi, cu crestere rapida (clorofitum, telegraf, asparagus), pot fi schimbate din ghivece in
orice anotimp. Schimbati plantele din ghivece imediat dupe ce au fost cumparate.

16. Poate fi schimbata, din ghiveciul ei, o plantei aflata in plina inflorire?

Nu, pentru ca schimbarea din ghiveci ar avea un efect dezastruos asupra infloririi, provocand caderea florilor si a bobocilor. O planta schimbata din ghiveci are nevoie de mai multe saptamani pentru a se adapta cu noul recipient si cu compozitia mranitei. Perioada de inflorire nu este potrivita pentru aceasta intrerupere si reacomodare. Asteptati deci sfarsitul infloririi.
Ele intra intr-o perioada de repaus vegetativ si deci pot fi schimbate din ghivece fara vreun risc.
Evitati sa schimbati ghiveciul unei plante inainte de inflorire, pentru ca bobocii de floare ar putea sa cada. Dace planta e stramtorata in ghiveciul ei, udati-o frecvent cu o solutie nutritiva in timpul infloririi.

17. Pamantul unei plante de ghiveci trebuie schimbat in fiecare an?

Nu. Daca la exemplarele tinere, in plina crestere, este necesara schimbarea ghivecelor in fiecare primavara pentru improspatarea mranitei, la plantele mature, care isi incetinesc cresterea, acest lucru trebuie facut la 2-3 ani.
Plantele tinere butasite vor trebui schimbate din ghivece de 2-3 ori pe an. La fel, cele care colonizeaza rapid ghivecele. Dace planta nu pare sa se simta stramtorata in ghiveciul ei, examinati suprafata mranitei. Daca se strange pe margini, daca se albeste la suprafata, schimbati ghiveciul pentru a reimprospata resursele nutritive.

18. Am un filodendron foarte mare, caruia nu i-am schimbat ghiveciul de
mai multi ani. Cum sa-i schimb pamantul?

Ideal este sa cereti ajutorul prietenilor, pentru a scoate planta din ghiveciul ei si a-i schimba amestecul de mranita. Atentie, manipularea unei plante mari este delicata si riscati sa-i rupeti radacinile. E mai bine sa va limitati la o surfatare, de 1-2 ori pe an. Greblati stratul superficial de mranita saracita si inlocuiti cu o patura de mranita proaspata, bogata in substante nutritive.

19. Trebuie sa tai radacinile plantelor pe care le schimb din ghivece?

Nu, cu exceptia cazului in care ies prin gaurile de drenaj si e greu sa le introduceti in noul ghiveci.
Daca puneti o planta matura in acelasi ghiveci, puteti sa-i scurtati radacinile. Indepartati radacinile patate, moi sau uscate.
Radacinile de bonsai se taie pentru a mentine echilibrul partii aeriene.
Trebuie eliminate sau desfacute ghemurile care se formeaza la baza turtei de pamant.

20. Ce este hidrocultura?

Este o metoda horticola in care substratul de cultura traditional este inlocuit de o solutie nutritiva (apa + ingrasamant). Radacinile se fixeaza intr-un material inert, cel mai adesea bile de argila expandata. Ghivecele folosite sunt etanse, cu un indicator al nivelului apei.
Poate fi utilizat orice fel de recipient. Tehnica este potrivita pentru plantele care trebuie udate in permanenta si nu pentru acelea care cer perioadele odihna, cu udari reduse cantitativ, chiar daca se obtin rezultate foarte bune cu cacteele, plantele grase si numeroase plante inflorite.
Seflera, potos, clorofitum, ficusul prefera hidrocultura.

21. In ce fel de pamant trebuie sa fie cultivate orhideele?

Orhideele exotice, cultivate in interior, sunt plante epifite care cresc in natura fixate pe ramurile arborilor. De aceea ele au nevoie de un amestec de cultura special, usor si drenant si se simt bine intr-un ghiveci sau intr-un cos din sipci de lemn. Le convine un substrat fibros, pe baza de scoarta, de turba ordinara, de bile de polistiren expandat, de spuma de poliuretan, de sfagnum, de radacini de ferigi. E obligatorie existenta unui strat gros de drenaj la fundul ghiveciului. Pentru orhideele terestre, ca cimbidium si pafiopedilum, se poate adauga, in amestecul originar, 10-20% mranita de frunze.

22. In ce fel de pamant trebuie sa fie cultivate cacteele si plantele grase?

Aceste plante 'suculente' s-au adaptat in habitatul lor natural mediilor cvasidesertice, cu uscaciune si luminozitate intense, cu exceptia cactusilor epifiti ai padurilor tropicale (cactusul de Craciun — Schlumbergera). Acesta cere o mranita fibroasa, pe baza de turba si de scoarta compostata. Celelalte cactee si plante grase pretind o mranita foarte drenanta, usoara, in care sa nu stagneze apa pentru ca sunt foarte sensibile si le putrezesc foarte usor radacinile. Veti gasi in comert amestecuri speciale pe baza de turba, nisip puzzolane. Puteti sa faceti un amestec compus din 2/3 mranita pentru schimbarea ghivecelor si 1/3 nisip sau perlit.

23. Cum scot un cactus din ghiveci fara sa ma intep?

Puneti-va manusi groase de gradinarit ca sa puteti apuca, fara sa va-ntepe si fara sa-l strangeti, cactusul. Puteti folosi si un mic manson de hartie de ziar indoit de mai multe ori sau un carton ondulat. Tineti ghiveciul in causul palmei si rasturnati-I pentru a extrage turta de pamant. Daca nu iese, introduceti un creion in gaura de drenaj pentru a impinge turta de mranita.

Marturii de nunta