44. Ce tip de ingrasamant sa folosesc?

Un ingrasamant lichid „pentru plante verzi" sau „pentru plante florifere" se potriveste majoritatii speciilor in perioada de crestere. El le asigura elementele necesare unei cresteri sanatoase si viguroase. Aportul de ingrasamant este indispensabil pentru plantele cultivate in ghiveci, pentru ca radacinile dispun de un volum de pamant limitat. Dupa ce a epuizat putinele elemente nutritive continute de mranita, planta are nevoie de ingrasamant la 15 zile, din aprilie pana in septembrie, pentru a putea creste. Fara ingrasaminte, planta doar supravietuieste in ghiveciul ei. Puteti folosi batoane de infipt in ghiveci, eficiente 8-12 saptamani.

45. Trebuie sa cumpar ingrasaminte specifice pentru cactee, orhidee,
citrice, bonsai?

Da, intrucat aceste categorii de plante au exigente particulare in ceea ce priveste aportul de elemente nutritive. Astfel, cactusii pretind un ingrasamant sarac in azot, dar bogat in potasiu, care le faciliteaza inflorirea. Folositi o solutie diluata. Orhideele sunt sensibile la o fertilizare excesiva care le inmoaie tulpinile si dauneaza infloririi. Ingrasamintele „pentru orhidee" le asigura un dozaj echilibrat si le favorizeaza inflorirea. Citricelor nu le place calcarul si cer un aport important de potasiu care le stimuleaza inflorirea si fructificarea. Pentru bonsai este nevoie de un ingrasamant diluat cu difuzie lenta.

46. Cum si cand se pun ingrasaminte?

Fertilizati plantele de interior in perioadele de crestere, adica din primavara pana in toamna. Daca folositi un ingrasamant lichid adaugat la apa de udare, respectati concentratia indicata de fabricant si folositi-l la 15 zile. Nu fertilizati plantele iarna, cand majoritatea sunt in repaus vegetativ. Evitati orice supradozare, care poate sa arda radacinile. Nu puneti ingrasamant pe o mranita uscata. Mariti dilutia, dubland volumul de apa indicat pe cutia de ingrasamant atunci cand aveti in vedere plante sensibile la un exces de saruri minerale, ca ferigile, palmierii, orhideele.

47. In ce loc din ghiveci trebuie puse batoanele de ingrasamant?
Sunt practice fiindca introduc progresiv elementele fertilizante in sol, in decurs de 2-3 luni. Folositi-le primavara sau vara. Din cauza concentratiei mari, infigeti-le in mranita de jur imprejurul peretilor ghiveciului si nu in centru, pentru ca s-ar putea sa arda radacinile. Respectati sfaturile fabricantului in ceea ce priveste numarul de batoane ce pot fi puse intr-un ghiveci, in functie de diametru. Evitati supradozarea. Umeziti bine mranita inainte de infigerea batoanelor. Acest tip de ingrasamant este ideal pentru plantele de curand schimbate din ghiveci, pentru ca se evita contactul direct al produsului concentrat cu radacinile.

48. Ingrasamintele foliare sunt eficiente?

Sunt eficiente pentru plantele degradate sau slabite ori pentru speciile cu sistem radacinos putin dezvoltat (bromeliacee). Ingrasamantui foliar nu le place plantelor ale caror frunze sunt sensibile la putrezire, ca violeta, cacteele sau caladiumul. Sunt dificil de folosit in casa, pentru ca pateaza suprafetele cu textura delicata. Folositi-le in sera sau in veranda, in special pentru orhidee.

49. Trebuie se fertilizez plantele de-abia schimbate din ghiveci?

Asteptati 2 luni dupa schimbarea ghivecelor, inainte de a reincepe punerea regulata de ingrasaminte. Mranita proaspata contine elemente nutritive pe care planta le va folosi intr-o prima etapa. De aceea, daca le fertilizati, concentratia de saruri minerale la nivelul radacinilor creste, acestea putand fi arse.
Fertilizati dupa o luna de la schimbarea ghiveciului daca ati folosit o mranita pe baza de turba si dupa 3 luni in cazut unui amestec de pamant de gradina si mranita de frunze. Folositi batoane-ingrasamant, a color actiune este lenta si progresiva.

Marturii de botez