24. Cum sa luminez plantele in casa?

In casa, luminozitatea variaza in functie de expunerea incaperilor, de dimensiunile ferestrelor, de anotimpuri si de conditiile climatice exterioare (soare, nori etc.). Intensitatea luminoasa scade daca ne indepartam de ferestre. Ea este de 4 ori mai mica la 2 m si de 9 ori mai mica la 3 m de la fereastra! Puneti plantele cat mai aproape de ferestre sau de usile vitrate. Considerati a fi un spatiu „luminos" proximitatea unei ferestre care primeste lumina dinspre sud, cu voalaj, sau o fereastra fara perdele care primeste lumina dinspre est sau dinspre vest. Expunerea va fi numita „semiumbrita" cu 1-2 m in plus fata de expunerea in plina lumina sau in spatele unei ferestre orientate spre nord. Locul va fi considerat „umbrit" la o distanta de 2 m de o fereastra orientata spre nord, la 2-3 m de una orientata spre est si intre 3-4 m de cea orientata spre sud.

25. Plantele trebuie expuse in lumina?

Putine plante se tem de lumina directa din fata unei ferestre iarna. Din primavara pana in toamna, intensitatea luminoasa e mai puternica si pentru frunze exista riscul arsurilor atunci cand planta este plasata in fata geamului. Cacteele si plantele grase nu sunt sensibile la soarele direct. Pentru majoritatea plantelor, e bine sa voalati lumina directa a soarelui in zilele toride sau sa indepartati ghivecele cu 1 m de ferestre. Tineti seama de nevoile specifice ale plantelor; de pilda, ferigilor le place lumina puternica.

26. Ce plante accepta incaperile intunecoase?

Putine plante florifere suporta o asemenea situare, cu toate ca ciclama, poinsetia si impatiens infloresc aproape de o fereastra expusa spre nord. Pentru expunerile mai putin luminoase alegeti aspidistra, clorofetum, cisus, fatsedera, fitonia, peperomia, singonium si ferigile ca nefrolepis, pteris sau capilaria.

27. Pentru o iluminare artificiala, trebuie sa folosesc lampi sau tuburi?

Pentru a imbunatati conditiile plantelor avide de lumina, folositi tuburi fluorescente tip „lumina de zi" care difuzeaza un spectru luminos apropiat de lumina naturala, evitandu-se riscul de a arde frunzele. Prelungiti durata zilei cu 2-5 ore de expunere sub aceste tuburi, plasate la 30 cm deasupra frunzisului.
Lampile cu incandescenta care dau „lumina de zi" trebuie folosite pentru plante mai friguroase, fiindca degaja multa caldura.

28. Ce inseamna o plantá de zi scurta si o planta de zi lunga?
O planta de zi scurta, precum kalanhoe, poinsetia sau crizantema, are nevoie, pentru a inflori, de 6-8 saptamani, in care durata zilei (de 8-10 ore) este inferioare celei a noptii. O planta de zi lunga are nevoie, pentru a inflori, de mai mult de 12 ore de lumina. Perioadele de zi si de noapte nu trebuie intrerupte, ceea ce explica de ce e greu ca o poinsetia sa reinfloreasca in casa, daca nu e pusa intr-o incapere intunecoasa toamna.

29. Mi-am pus planta in apropierea unui radiator ca sa-i fie cald. De ce s-a degradat?

Pentru ca radiatorul usuca aerul. Daca nu puteti sa puneti planta in alt loc, cresteti umiditatea. In acest scop, asezati ghiveciul pe o farfurie rasturnata, iar aceasta, la randul ei, puneti-o intr-o alta farfurie mai mare in care turnati putina apa.
Aveti grija ca apa sa nu ajunge la gaurile de drenaj ale ghiveciului, pentru a evita sufocarea si putrezirea radacinilor.
Mariti frecventa si cantitatea udarilor. Pulverizati regulat frunzele plantei.

30. Am mutat planta din locul ei pentru ca devenise stanjenitoare.
Acum se degradeaza. De ce?

Pentru ca este prea multa sau prea putina lumina, pentru ca temperatura este nepotrivita, pentru ca aerul ambiant este prea uscat, pentru ca sta in curent. Plantele, mai ales cele care s-au dezvoltat bine intr-o anumita ambianta, sunt sensibile la o schimbare brusca a conditiilor.
Daca nu este posibil sa le taiati pentru a le pastra in acelasi loc, cautati-le un loc asemanator in ceea ce priveste lumina, temperatura si umiditatea aerului. Lasati-le sa se aclimatizeze cateva saptamani, cu udari mai reduse ca frecventa si cantitate.

Flori si plante exotice