31. Cat de des trebuie sa ud plantele?

Nevoile de apa variaza in functie de planta, de conditii de cultura (temperatura, lumina, substrat). Sunt necesare, in medie, 2 udari pe saptamana, din aprilie pana in septembrie, daca temperatura ambianta nu depaseste 20°C. Peste 24°C, udati-le la 2-3 zile.
Din octombrie pana in martie, majoritatea plantelor sunt in repaus si nu trebuie sa fie udate decat o data pe saptamana, cu exceptia speciilor care infloresc in aceasta perioada. Intr-o veranda, daca temperatura este sub 15°C, udati-le la 10 sau 15 zile.

32. Poate fi folosita apa de la robinet pentru udarea plantelor din case?

Daca apa nu este foarte calcaroasa, puteti sa o folositi, dar nu pentru udarea plantelor care au nevoie de o apa dulce, precum azaleele, gardenia, majoritatea orhideelor.
Pentru acestea din urma, strangeti apa de ploaie, utilizati un decalcarizant sau acidulati apa de la robinet cu 10 picaturi de otet la litru sau scufundand in apa o punga de turba aurie o noapte.

33. Poate fi folosita apa dedurizata pentru plantele de interior?

Daca aveti un dedurizator, care demineralizeaza apa fara s-o incarce cu alte substante (unele saruri sunt toxice pentru plante), puteti s-o folositi. Evitati sistemele schimbatoare de ioni. Apa dedurizata nu contine saruri minerale, deci va trebui sa folositi ingrasaminte bogate in oligoelemente. Nu adaugati niciodata in apa pentru udatul florilor un produs dedurizant, cum sunt cele propuse pentru lenjerie, care sunt toxice pentru plante.

34. Sa pun apa pe deasupra ghiveciului sau sa-l scufund in apa?

Udarea la suprafata a mranitei va permite sa stiti cantitatea de apa folosita. Varsati apa in farfurioara, daca e vorba de plante ale caror frunze sau petioluri putrezesc usor (violeta, streptocarpus, ciclama). Cufundati ghiveciul in apa din chiuveta daca mranita e foarte uscata sau daca sistemul vegetativ e foarte stufos, cum e cel al ferigilor.

35. Care este temperatura ideala a apei pentru udarea plantelor de interior?

Evitati apa rece, care afecteaza radacinile. Ideala e apa la temperatura camerei. Daca e posibil, umpleti stropitoarea in ajun, lucru care va permite evaporarea clorului. Daca nu aveti timp lasati apa sa se incalzeasca incet, folositi apa caldula de la robinet (22-26°C). Vara, nu folositi apa rece pe timp foarte cald, cand frecventa udarilor creste. Pastrati apa de ploaie intr-un rezervor in casa, inainte de-a o folosi la udarea plantelor.

36. Este bine sa pun plantele pe marginea ferestrei cand ploua?

Numeroase plante de interior apreciaza dusul unei ploi fine si calde, care le spala si le umezeste frunzisul. Nu supuneti acestui tratament frunzisurile paroase, cum este cel al violetei, sau translucide, cum este cel al caladiumului, nici plantele ale caror flori se pateaza usor (azaleea) si nici cactusii. In schimb, toate speciile cu frunze mari (ficusi, Hadendroni, seflera, crotonul) si fragile vor fi inviorate. Ploaia nu trebuie sa fie violenta si insotita de vant, iar temperatura apei trebuie sa fie mai mare de 15°C. Dusurile scotiene de la inceputul primaverii nu sunt recomandate! Daca atmosfera este poluata, ploaia poate provoca arsuri frunzelor.

37. Cand ud plantele, apa trece prin mranita. Trebuie sa las putina apa
in farfurioara de sub ghiveci?

Nu. Farfurioara de sub ghiveci nu trebuie sa contina apa, pentru ca astfel mranita ar fi in permanenta umeda, radacinile s-ar asfixia, iar pe frunze ar aparea pete brune. Este normal sa existe apa in farfurioarele de sub ghivece dupa udare, semn ca planta a fost bine umezita, in profunzime, si ca drenajul functioneaza. Goliti farfurioara cam la o jumatate de ora dupa udare, cu exceptia plantelor avide de apa ca papirusul sau papura care, in natura, cresc in teren mocirlos. Dar asta nu inseamna ca ele apreciaza un amestec mereu saturat de apa. Procedati cu moderatie!

38. Am udat prea tare planta. Ce trebuie sa fac?

Puneti ghiveciul pe uscatorul chiuvetei si lasati-I sa se zvante. Goliti farfurioara de sub ghiveci daca s-a umplut si lasati sa se scurga apa din turta de mranita. Tineti planta la 18°C, feriti-o de orice curent de aer si de lumina puternica, violenta. Mranita trebuie sa se usuce pe o grosime de 4-5 cm sau sa se departeze de marginile ghiveciului inainte de o noua udare. Daca miroase a mucegai, daca frunzisul s-a pleostit sau daca au aparut pe frunze pete brune, iar marginile lor sunt moi, schimbati pamantul. Scoateti planta din ghiveci, stoarceti turta de mranita prin presare, apoi eliminati cat mai mult din mranita imbibata cu apa. Puneti planta in alt ghiveci, cu mranita proaspata, foarte putin umeda. Lasati-o neudata timp de cel putin 15 sau 30 de zile daca e vorba de plante cu frunzisul amplu, des, coriaceu si de toate plantele suculente.

39. Cum imi dau seama daca plantei ii este sete?

Ghiveciul este mai usor, sung a gol daca este din pamant ars.
Mranita se retracteaza catre margini, este mai putin indesata, uscata la pipait. Frunzisul plantei se depreciaza caracteristic la impatiens sau la spatifilium. Uneori frunzele se inchid la culoare si se usuca pe margini, capatand consistenta hartiei.
Florile si bobocii pot cadea. Atentie, aceste simptome pot sa indice si un exces de apa. Verificati mereu starea mranitei, pipaind-o cu varful degetelor. Frunzele sau tulpinile plantelor suculente care sufera de uscaciune se vestejesc si se chircesc, fara sa se inmoaie.

40. Ce trebuie sa fac pentru ca o planta careia i-a lipsit apa sa-si revina?

Pentru a hidrata temeinic tot volumul turtei de mranita, scufundati in intregime ghiveciul intr-o chiuveta plina cu apa dulce, la temperatura camerei. Lasati sa se imbibe turta pana cand nu mai ies la suprafata bule de aer. Puneti ghiveciul pe uscatorul chiuvetei pentru a se scurge apa in exces inainte de a-I pune la locul lui, la adapost de bataia puternica a razelor de soare si de curent. Daca mranita nu revive la volumul initial, schimbati ghiveciul si puneti un substrat proaspat. Udati regulat, dar nu lasati apa sa stagneze in farfurioara.

41. Am cumparat o planta, pamantul ei se usuca mereu. Ce sa fac?

Substratul in care este cultivata este fara indoiala compus din turba aurie care se usuca si este greu de rehidratat. Daca este vorba de o planta inflorita, asteptati sa se sfarseasca inflorirea pentru a o transvaza intr-o mranita de mai buna calitate, care sa retina mai bine umiditatea. Pana atunci, udati planta de cate ori este necesar, de preferinta prin scufundare in apa, dar fara a lasa apa sa stagneze in farfuria ghiveciului. Daca este vorba de o planta decorativa prin frunze, schimbati-i imediat ghiveciul si mranita, punandu-i si granule ce retin apa. Cand schimbati ghiveciul, indepartati cat mai mult din mranita veche, fara sa deteriorati radacinile.

42. Cactusii trebuie sau nu sa fie udati iarna?

La peste 15°C, iarna, Ia 15 zile, pentru a evita deshidratarea totala a mranitei. Inainte de a-i uda, asteptati ca pamantul sa fie bine uscat la suprafata. Intr-o incapere sau intr-o veranda la 7-12°C, este inutil sa-i udati in timpul perioadei de repaus vegetativ de iarna. Interveniti numai daca tulpinile se ofilesc.
Atentie, faceti deosebirea intre majoritatea cactusilor cu tulpini aricioase, pline de ghimpi, originari din regiuni desertice, speciile care provin din padurile tropicale, cum e cactusul de Craciun, care cer, iarna, udari moderate in fiecare saptamana si trebuie sa fie cultivati intr-o mranita mai fibroasa.

43. Este util sa fie pulverizat frunzisul plantelor? Daca da, cat de des?

Pulverizarile cu apa dulce si calduta pe frunzis cresc umiditatea aerului si sperie paianjenii rosii. Speciilor originare din padurile tropicale umede (orhideele, filodendronii, crotonii, bromeliaceele etc.) le plac vaporizarile. Nu pulverizati florile, frunzisurile predispuse la putrezire, de exemplu speciile cu frunze paroase, catifelate (violeta), gofrate (streptocarpus, peperomia) sau translucide (caladium).

Marturii de nunta