Reimprospatarea regulata a aerului dintr-o camera este indispensabila pentru sanatatea ocupantilor acesteia, oameni sau plante. Aerisirea este o
modalitate excelenta de reglare a temperaturii interioare, metoda naturala de climatizare. A erisirea nu trebuie sa provoace curenti de aer, care afecteaza plantele.
Artificiu:
Intr-o incapere unde sunt plante, puneti la ferestre sisteme ce permit mentinerea unei mici deschideri. Este suficienta o plasa usoara pentru a face sa evolueze favorabil conditiile climaterice din incapere. Daca plantele sunt la cel putin 1 m departare de fereastra, puteti s-o lasati tot anul intredeschisa si s-o inchideti numai cannd este ger.
Ca toate fiintele vii, plantele respira folosind oxigenul drept „carburant" pentru tesuturile lor. La vegetale, respiratia presupune consum de glucide, zaharuri sintetizate prin fotosinteza. Daca, din cauza temperaturii excesive si a lipsei de
activitatea respiratorie precede fotosinteza (sintetizarea elementelor nutritive de catre clorofila, sub actiunea luminii, prin absorbtie de bioxid de carbon si eliminare de oxigen), planta isi pierde vigoarea. Este deci important sa reimprospatati cu regularitate aerul dintr-o incapere. Locuintele pot fi prevazute cu sisteme de ventilatie statice (mici jaluzele), care permit aerului proaspat sa patrunda in incaperi la nivelul solului si aerului cald (care isi mareste volumul si devine mai usor) sa iasa prin spatiile de evacuare de sus, din apropierea plafonului. Un asemenea sistem permite o reinnoire totala, a aerului din incapere cam la o ora. In general, este suficient pentru a mentine confortul in casa si mai cu seama pentru a nu crea curenti de aer. Aspectul este foarte important, caci o masa de aer aflata in deplasare genereaza intotdeauna o senzatie de racoare. Se poate obtine o aerisire mai eficiente a casei cu sisteme de ventilatie mecanica controlati, in care un extractor prevazut cu un sistem de reglare face sä varieze cantitatea de aer reimprospatat in functie de temperatura ambianta. Cand este cald, se inlocuieste complet aerul din casa de patru ori pe ora, fara ca acest lucru sa fie perceptibil.
De ce este necesara aerisirea?
Pe langa faptul ca aerisirea furnizeaza oxigenul pe care it respira fiintele vii, ea impiedica formarea de condens pe ziduri si pe dusumea, pentru ca aerul care traverseaza incaperea se incarca cu vapori de apa.
Aerisirea elimina natural praful. Ea regleaza, de asemenea, temperatura, permitandu-le plantelor sa suporte mai usor conditiile din casa.
In sfarsit, impiedicand formarea unei atmosfere inchise, propice dezvoltariibolilor criptogamice, aerisirea contribuie la mentinerea sanatatii plantelor.
Atentie Ia curentii de aer:
Pentru a fi benefica, miscarea aerului trebuie sa fie imperceptibila. Verificati, de exemplu, ca frunzele sa nu se miste. Daca o fac, planta risca manifeste, mai devreme sau mai tarziu, simptomele unei „raceli", decolorarea frunzisului sau caderea brusca a bobocilor, inainte de a se deschide.
Una dintre cele mai frecvente cauze de esec al gradinaritului in casa este expunerea plantelor in curent. Cand temperatura de afara este cel putin egale cu cea din interior, nu exista nici un motiv de temere. Curentul de aer este, adeseori, singura solutie pentru ameliorarea atmosferei casei in .timp de canicula. In schimb, este suficienta o diferenta de 3°C intre interior si exterior pentru ca miscarea aerului sa provoace o senzatie de frig, care afecteaza plantele. Deschideti ferestrele pe rand, pentru a evita orice probleme.
Iata de ce este foarte important ca plantele sa nu fie tinute in apropierea unei intrari (intr-un antreu) iarna: intrarea brutala si frecventa de aer rece de-afara le-ar fi fatala.
Ganditi-va, de asemenea, sa luati cateva masuri de precautie atunci cand faceti curatenie. Daca aerisirea incaperilor pare sai invigoreze pe ocupantii lor, scaderea aproape instantanee, cu mai multe grade, a temperaturii ambiante poate sa fie fatali pentru majoritatea plantelor.
Tineti seama de acest fenomen si atunci cand cumparati plante iarna. Nu le alegeti pe acelea care au fost expuse afara, in piete (este neindicat, de altfel, in orice anotimp), deoarece este sigur ca sunt fragile din cauza proastelor conditii in care au fost tinute. In magazinele de resort, plantele sunt bine adapostite in sere incalzite. Este inutil sa le supuneti unui „dus scotian", expunandu-le, la iesire, frigului. Cereti ca fiecare planta sa fie ambalate cu grija, complet infasurate in doua straturi de hartie.
Climatizarea:
Odinioara rezervate climatelor calde, climatizoarele isi fac intrarea in forta in casele noastre prin modele transportabile, usor de instalat si de o mare eficacitate. Ele asigura, simultan, ventilarea si racirea pulsand aer proaspat. Principiul consta in extragerea caldurii din aer, intr-un fel prin inversul tehnicii frigiderului. Climatizorul este prevazut cu o teava inelara ce trebuie indreptata spre exterior pentru a elimina aerul cald.Nu trebuie ca fluxul de aer proaspat sa fie indreptat spre plante, pentru Ca pot aparea simptome asemanatoare cu arsurile: decolorarea si necrozarea frunzelor. Climatizoarele generand aer uscat (ele dispun de un bac recuperator de apa, care poate fi folosita pentru udarea orhideelor si a plantelor delicate, intrucat e pura), cresteti umiditatea camerei pulverizand frunzele, dimineata si seara..
Utilitatea ventilatorului:
Multe specii delicate, precum orhideele, plantele carnivore si cea mai mare parte a speciilor cu frunze pufoase sau gofrate, pretuiesc prezenta, in apropiere, a unui ventilator turnant, cu viteza mica. Circulatia aerului evita stagnarea vaporilor de apa, ceea ce reduce sensibil riscurile de imbolnavire si de putrezire.

Cosuri cadou pentru Craciun