Plantele cultivate in casa se afla intr-un context climatic foarte deosebit. Influenta anotimpurilor este inexistenta din punct de vedere al temperaturii, aproape constanta tot anul luminozitatea variaza, ceea ce creeaza probleme...
Artificiu:
Mentineti o temperatura ambianta de maximum 20°C, iarna si de 23°C, vara.
In primul caz, utilizati robinetele termostatice pentru a regla functionarea radiatoarelor. Vara, aerisiti bine.
Faptul ca majoritatea plantelor din casa au origini tropicale nu inseamna a se simt bine in ambiante supraincalzite.
Putem chiar sa stabilim o axioma: riscurile de esec in cultivarea plantelor sunt proportionate cu cresterea temperaturii.
De fapt, temperatura si umiditatea sunt strans legate de metabolismul vegetal.
Cu cat unei plante ii este mai cald, are nevoie de un aer umed. Mai intai pentru a compensa transpiratia naturala, apoi pentru a suporta mai bine temperaturile ridicate, umiditatea fiind un excelent reglator natural.
Trebuie, de asemenea, sa retineti majoritatea plantelor de apartament pot sa se adapteze la temperaturi mai mici decat cele din biotopul lor. Aclimatizati-le progresiv la temperaturi din ce in ce mai scazute. Reglati incalzirea in asa fel incat la temperatura sa scada cu 2°C in timpul noptii, in prima luna, apoi scadeti-o cu cate 1°C intr-o perioada de 30 de zile, pana veti obtine o diferenta de 5°C intre zi si noapte. Aceasta este bine suportata de toate plantele si asigura dezvoltarea lor in conditii bune.
Ciclul anotimpurilor:
In regiunile tropicale, exista doar doua anotimpuri: cel al ploilor anotimpul secetos.
Incercati sa recreati acest ciclu si in casa. Sa simplificam: „anotimpul ploilor" (deci al stropirilor regulate frecvente) corespunde si perioadei de crestere a plantei mediilor cu temperaturi mai ridicate.
Practic, considerati ca aceasta epoca de vegetatie se intinde din 15 martie pana la sfarsitul lui septembrie.
„Anotimpul secetos" debuteaza la inceputul lui octombrie si se termina
Cymbidium este o orhidee careia ii place racoarea la 15 martie.
Pentru a adapta aceste date la nivelul temperaturii, trebuie sa tinem seama de anotimpurile caracteristice zonei temperate.
Dezvoltarea plantelor depinde mai mult de lumina decat de temperatura.
Din martie pana la sfarsitul lui aprilie, zilele cresc, dar soarele este inca destul de jos pe cer, adeseori voalat si are o intensitate destul de slaba.
Temperatura trebuie sä fie moderate (ideal 16-18°C) si sa nu creased foarte incet.
Din mai pana la sfarsitul lui august, insorirea este maxima si temperaturile mediului ambiant ridicate, zilele sunt lungi.
Plantele de apartament pot sa suporte fara probleme canicula daca sunt stropite, udate din belsug si daca pot beneficia de o relative racoare nocturna.
In septembrie, zilele scurtandu-se mult, temperatura trebuie sa descreasca progresiv.
Zilele foarte scurte provoaca
dereglari metabolice plantelor, obisnuite sa beneficieze, tot anul, in tinuturile tropicale, de o alternanta regulata a celor 12 ore de zi cu cele 12 ore de noapte (cu o variatie de plus sau minus o ora).
In aceste perioade critice, temperatura trebuie redusa pentru a ajuta planta in perioada de crestere. Uneori, poate fi nevoie si de o iluminare artificiala pentru a-i asigura plantei luminozitatea optima de minimum 8 ore zilnic.
Adaptarea plantelor la climatul temperat si la ambianta casei determina comportamente diferite in functie de specii.
Cel mai greu se aclimatizeaza plantele originare din emisfera sudica.
Anotimpurile fiind inversate, plantele sunt complet „debusolate", fiind fortate sa infloreasca in contra-anotimp.
Ele nu beneficiaza de repaus vegetativ in timpul perioadei noastre estivale (prea calda), care corespunde, in mod natural, iernii lor. Asa se face ca bulboasele de origine sud-americana, precum amarilis (Hippeastrum), beneficiaza de o oprire a .
cresterii vegetative de vara (estivatie) trebuie sa fie supuse unei cultivari fortate, cu caldura si iluminare artificiala, iarna, anotimp care corespunde perioadei lui normale de inflorire.
REPAUSUL VEGETATIV
Cu exceptia speciilor originare din regiunile tropicale, cu climat ecuatorial, cald si umed tot anul, majoritatea plantelor de apartament au nevoie de o perioada de intrerupere a cresterii.
Acest repaus vegetativ, sau dormitare, este folosit de planta pentru a-si face rezerve si mai ales pentru a incepe procesul de inflorire.
Sunt necesare adeseori conditii de supravietuire dificile pentru a se forma flori la plantele care „se simt in pericol", manifestand o necesitate imperioasa de-a se inmulti.
Repausul vegetativ corespunde, in general, perioadei de iarna, propice prin scaderea temperaturii ambiante, scurtarea zilelor si reducerea intensitatii luminoase.
Udarile sunt reduse cantitativ si mai rare, fertilizarea este intrerupta.
Majoritatea plantelor au nevoie de 8-10°C noaptea, de 15°C ziua si trebuie udate foarte putin.
Cresterea temperaturii:
Teoretic, problema este usor de rezolvat, existand multe surse de
In practica insa, este ceva mai complicat, pentru ca plantele nu trebuie sa fie asezate in fata unei surse de caldura si intervin, desigur, si criterii economice.
Sa nu uitam ca noi beneficiem tot anul (sau aproape tot anul) de o sursa de caldura gratuita: Soarele.
Desi astrul zilei se afla la 150 de milioane de km de Parnant, razele sale incalzesc planeta noastra.
Marind suprafata ferestrelor dintr-o incapere, se produce o crestere importanta a temperaturii in spatiul respectiv, de indata ce straluceste soarele.
Acelasi lucru se intampla in sere si in verande.
Actiunea soarelui fiind supuse nu numai capriciilor anotimpurilor, dar si impiedicata de numeroase perturbari atmosferice, la care sunt expuse regiunile cu clima temperata,
indispensabila ndispensabila o sursa complementare de caldura.
Pentru plante, cele mai potrivite sunt radiatoarele electrice cu inductie (in special modelele cu vitroceramica), pentru ca difuzeaza caldura omogen si nu produc o caldura arzatoare. Rezultate bune dau, de asemenea, si radiatoarele clasice, cu apa calda.
In schimb, trebuie evitate aerotermele pentru ca maresc efectul de uscare. Aparatele cu flacara sunt periculoase si impun evacuarea fumului.Atentie la radiatoarele ale caror rezistente sunt incinse la rosu, caci caldura este radiata intr-un perimetru prea mic si la o temperatura mult prea ridicata in imediata vecinatate a aparatului. Din aceleasi motive, trebuieindepartati plantele de semineuri. Dan aveti incalzire centrala (nu are importanta sursa de energie), ideal pentru plante (dar asta costa mai mult) este sä alegeti radiatoare cat mai mari.Acest lucru va va permite sa scadeti temperatura sursei de incalzire si sa obtineti o repartizare omogena in incapere. Incalzirea prin dusumea(de jos) nu este benefica plantelor de interior (aeruleste prea uscat).
Este mult mai greu sa racoresti o incapere decat s-o incalzesti, iar ambianta climatice temperata a regiunilor noastre nu prea ne indeamna sa facem acest lucru.
Dar la temperaturi de peste 22-26°C, comportamentul plantelor devine foarte dificil de controlat. Climatizoarele ajutatoare au acelasi inconvenient ca si aparatele de incalzire: usuca aerul.
Si in special climatizoarele care dispun de un bac de recuperare a apei integrat in aparat, ceea ce spune suficient despre efectul lor de „pompa de umiditate". Puteti totusi sa le folositi punctual, daca veti compensa efectele nedorite prin numeroase pulverizari cu apa pe plante. Nu plasati aparatul prea aproape de vegetale, pentru a nu provoca incretirea frunzelor.
Cel mai bun mijloc de-a obtine o improspatare a atmosferei este o temeinica aerisire, dar nu cand este foarte cald sau furtuna. Izolati incaperea unde sunt plantele, pentru a evita si a reduce variatiile de
Erorile de temperatura:
Plantele cultivate intr-o ambianta prea calda sau prea rece sunt afectate. Excesul. de caldura provoaca ingalbenirea frunzisului, care cade rapid, chiar daca este inca verde. Bobocii se vestejesc si cad inainte de-a se deschide. Extremitatea ramurilor se usuca.
Problemele nu sunt generate numai de excesul de caldura, ci si de scaderea masiva a umiditatii pe care o provoaca aceasta. Pentru a evita surprizele neplacute, este bine sa pulverizati plantele (dimineata si seara, daca este necesar), daca temperatura depaseste 20°C.
In schimb, o planta de origine tropicala poate sa moara de frig. prezinta plantele in functie de temperaturile minime pe care le suporta.
Toate plantele pot suporta temperaturi mai scazute decat cele normale daca temperatura scade lent (nu mai mult de 0,7°C pe ora), iar radacinile sunt mentinute intr-un pamant uscat.
De exemplu, un croton pus in pamant foarte uscat va rezista pana la 12°C, daca nu a fost udat o saptamana, in timp ce, intr-o ambianta umeda, este afectat de la 15°C. O planta care sufera de frig are tendinta de a se pleosti, frunzisul ei se decoloreaza (se albeste sau devine gri-argintiu) si, in mediu umed, putregaiul se propaga foarte rapid.
Controlul temperaturii
Este foarte important sa stiti, in permanenta temperatura din toate camerele, fapt ce va va permite verificati buna functionare a aparatelor de incalzire si sa le reglati, daca este nevoie.
Ideal pentru plante este ca dumneavoastra sa cunoasteti variatiile de temperatura. Un termometru cu maxim si minim evidentiaza extremele de temperatura. Acesta este foarte potrivit pentru casa, dar trebuie sa-l aduceti la zero in fiecare zi, pentru ca indicatiile variatiilor de temperatura sa fie semnificative. Termometrele electronice sunt multifunctionale. Ele indica temperatura interioara si exterioara, nivelul de umiditate si, de asemenea, tendinta evolutiei vremii in urmatoarele ore.
Plasati intotdeauna aparatul intr-un loc uscat unde sa nu-l bata soarele, pentru a obtine masuratori foarte precise.
Va propunem o lista de plante care apreciaza o temperatura de iarna cuprinsa intre 0 si 12°C si care trebuie cultivate, de preferinta, in sere reci sau in verande.
DE LA 0 LA 5°C
Acacia, Acca sellowiana, Acorus, Agave americana si parviflora, Ampelopsis brevipedunculata, Bomarea, Calceolaria, Chamaecereus, Chamaerops, Cordyline australis, Corokia, Cupressus macrocarpa, Darlingtonia, Dasylirion, Delosperma, Eucomis, Fatsia japonics, Gasteria, Glechoma hederaces, Hyacinthus, Hydrangea, Jasminum, Kalanchoe tubiflora, Lagerstroemia, Leptospermum, Nerium, Opuntia, Phoenix canariensis, Pittosporum, Podocarpus, Polystichum, Rosa, Sarracenia, Trachycarpus, Weingartia
DE LA 5 LA 8°C
Abutilon hybride, Adenium obesum, Aeonium, Aloe, Anisodontea, Aporocactus, Araucaria, Ardisia, Ariocarpus, Asclepias, Aspidistra, Astrophytum, Bouvardia, Browallia, Brugmansia, Callistemon, Campanula isophylla, Caralluma, Carex, Carnegia, Cassia, Cereus, Cestrum, Chlorophytum, Cissus antartica, x Citrofortunella, Citrus, Cleistocactus, Clivia, Corynocarpus, Cotyledon, Crassula, Cuphea,
Cussonia, Cycas, Cymbidium, Cyrtomium, Cytisus x racemosus, Dicksonia,
Dionaea, Dolichotele, Drosera, Dryopteris, Dyckia, Echeveria, Echinocactus, Echinocereus, Ensete, Erica gracilis si x willmorei, Erythrina crista-galli, Faucaria, Ferocactus,
Ficus pumila, Fortunella, Fuchsia, Hedera, Isoplexis, Lachenalia, Lantana, Lilium, Lobivia, Lophophora, Lotus berthelotii, Mammilaria, Matucana, Myrtus, Neoporteria, Ophiopogon, Oroya, Pachycereus, Pachyphytum, Parodia, Passiflora, Pelargonium, Phoenix dactylifera, Plumbago, Punica, Puya, Rebutia, Rehmannia, Rhapis, Rhodochiton, Sedum, Serissa, Sparmannia, Tecomaria, Trichocereus,
Washingtonia, Yucca
DE LA 8 LA 12°C
Abutilon megapotamicum si pictum, Achimenes, Agave victoriae-reginae,
Anigozanthos, Anguloa, Angulocaste, Asparagus, Asplenium bulbiferum,
Beaucarnea, Begonia elatior, Bougainvillea, Brunfelsia, Bulbophyllum, Caesalpinia, Catharanthus, Cephalocereus, Ceropegia, Chamaedorea, Cissus Ellen Danica, Coelogyne, Cyclamen, Cyperus alternifolius, Davallia, Echinopsis, Espostoa, Euphorbia pulcherrima, Euphorbia milii, resinifera, quadrangularis si tirucalli, x Fatshedera, Fenestraria, Ficus benjamina, Gerbera, Gloriosa, Grevillea, Gymnocalycium, Haemanthus, Haworthia, Heterocentron, Hippeastrum, Homalocladium, Huernia, Hypocyrta, Impatiens hawkeri, Iresine, Justicia carnea si pauciflora, Jatropha, Kalanchoe beharensis, manginii si tomentosa, Lithops, Lycaste, Mandevilla, Manettia, Melocactus,
Mikania, Murraya, Nertera, Polystichum, Notocactus, Oplismenus, Orbea, Pa-chypodium, Pavonia, Persea, Primula, Radermachera, Reinwardtia, Rhipsalidopsis, Rhipsalis, - Rhododendron simsii, Rhoicissus, Sandersonia, Saxifraga stolonifera, Schefflera, Scirpus, Selenicereus, Senecio cruentus, Strelitzia, Streptosolen, Tetrastigma, Thunbergia, Tibouchina, Tillandsia usnoides, Tolmiea, Veltheimia, x Vuylstekeara, Zamia, Zamioculcas, Zantedeschia, Zebrina
Va propunem in acest tabel o lista de plante care trebuie sa ierneze la o temperatura mai mare de 12°C. In el veti gasi cele mai viguroase specii de plante pentru interior.
DE LA 12-15°C
Acalypha hispida, Acalypha pendula, Acokanthera, Adiantum raddianum, Aechmea, Aerangis, Aeschynanthus, Aglaonema, Amorphophallus, Ananas, Anthurium hibrid, Aphelandra, Asplenium nidus, Begonia boweri, Begonia masoniana, Begonia rex, Bifrenia, Blechnum gibbum, Bowiea, Brassavola, Brassia, Caladium, Calathea, Calliandra, Cattleya hibrid, Callisia, Catasetum, Clerodendrum, Coffea, Cordyline fruticosa, Crossandra, Ctenanthe, Cyperus papyrus, Dendrobium, Doryopteris, Dracaena marginata si deremensis, Dracula, Elettaria, Encyclia, Epidendrum, Epipremnum, Episcia, Erythrina indica,
Euphorbia fulgens, Exacum affine, Gardenia, Justicia brandegeana, Ficus benjamina, Ficus elastica, Ficus longifolia si rubiginosa. Gloxinia, Hedychium, Hibiscus rosa-sinensis, Howea forsteriana, Hoya bella, Ipomoea batatas, Jacaranda,
Kalanchoe blossfeldiana, Livistona, Ludisia discolor, Malvaviscus, Maranta, Masdevallia, Maxillaria, Microlepia, Miltonia, Musa, Nepenthes, x Odontioda, x Odontocidium, Odontoglossum, Oncidium, Pachira, Pachystachys, Pandanus, Paphiopedilum, Pellaea, Pellionia, Pentas, Peperomia, Pereskia, Pilea, Piper, Platycerium, Plectranthus, Pteris, Rhoeo, Saintpaulia, Sansevieria, Schlumbergera, Scutellaria, Senecio macroglossus, Sinningia hibrid, Smithiantha, Solandra, Sophronitis, Spathiphyllum, Stanhopea, Stephanotis, Streptocarpus, Thevetia, Tradescantia, Zygopetalum
PESTE 15°C
Acalypha wilkesiana, Adiantum hispidulum, Adiantum Peruvian, Aerides, Allamanda, Alloplectus, Alocasia, Alpinia, Anastatica, Angraecum, Ansellia, Anthurium crystalline, Tsarina, Begonia corralling si heracleifolia, Bertolonia, Breynia, Calanthe, Caryota, Chrysalidocarpus, Chrysothemis, Cissus discolor, Clusia, Cocos, Codiaeum, Ctenanthe, Columnea, Costus, Cryptanthus, Dichorisandra, Dieffenbachia, Dipteracanthus, Schefflera elegantissima, x Doritaenopsis, Diorites, Dorstenia, Dracaena deremensis, fragrans si reflexa, Euphorbia obese, Euterpe, Ficus benghalensis, lyrata, religiose, retusa si stricta, Miltonia, Global, Goethea, Guzmania, Gynura, Habenania, Hemigraphis, Hemionitis, Hibiscus schizopetalus, Hoffmannia, Hood, Hymenocallis, Hyophorbe, Hypoestes, Ixora, Kohleria, Lea, Medinilla, Microcoelum, Mimosa pudic, Monstera deliciosa, Mussaenda, Nautilocalyx, Neoregelia, Nephrolepis, Nidularium, Plectranthus, Peri pelota, Phallus, Phalaenopsis, Philodendron, Phlebodium, Phoenix roebelenii, Pisonia, Polyscias, Pseuderanthemum, Rhaphidophora, Rhynchostylis, Sanchezia, Schismatoglottis, Setcreasea, Siderasis, Sonerila, Stromanthe, Syagrus, Syngonium, Dacca, Testudinaria, Tillandsia cyanea, Vanda, Veitchia,
Vriesea, Xanthosoma, Xeranthemum

Marturii de botez