Ehmea 


Numele acestor plante epifite vivace inseamna „fier de lance" si sugereaza forma ascutita a bracteelor lor (frunze modificate care inconjoara florile).
Origine: Brazilia, Mexic, Antile.
Frunze: 40 cm-1 m lungime, rigide, tivite cu dinti ascutiti, arcuite si dispuse intr-o rozeta sub forma de palnie. Unele sunt colorate in gri, striate sau patate.
Flori: mici tubulare, efemere, apar pe o inflorescenta mare, formata din bractee divers colorate, care persista mai multe luni. Fructele carnoase si colorate, durabile, sunt la fel de decorative ca si florile.
Lumina: asezati-o in fata unei ferestre orientate spre sud sau est, dar in spatele unui voal translucid pentru a filtra soarele puternic.
Pamant: amestec de turba aurie, pamant de ericacee si mranita de frunze, in parti egale.
Ingrasamant: aprilie-august, o data pe saptarnana, pe pamantul din ghiveci ingrasamant pentru plante florifere, diluat 50%.
Umiditatea aerului: suporta bine aerul uscat. La peste 20°C, vaporizati frunzeie.
Udare: umpleti, lunar, mijlocul rozetei cu apa necalcaroasa. Udati pamantul o data pe saptamana, in timpul vegetatiei, si la 10-12 zile, din noiembrie pana in martie.
Transplantare: inutila la plantele inflorite. Schimbati ghiveciul plantelor tinere anual, primavara sau pana la perioada de inflorire.
Cerinte specifice: nu lasati apa sa stagneze sub ghiveci.
Dimensiuni: pana la 1 m inaltime si latime.
Inmultire: desprindeti si puneti in ghivece lastarii de la baza plantei (cand au 20 cm inaltime).
Longevitate: la cateva luni dupa inflorire planta-mama moare. Lastarii formeaza o noua inflorescenta, dupa 3-5 ani.
Daunatori si boli: din cauza udarilor excesive, frunzele capata o culoare bruna (putrezesc).
Specii si varietati: cele 200 de specii sunt in cea mai mare parte epifite. Dintre acestea, Aechmea fasciata, care are inflorescenta roz, si A. fulgens, rosie, sunt cel mai des cultivate.
Sfat: puneti mai multe plante intr-o cupa fara sa le scoateti din ghivece. Umpleti cupa, intre ghivece peste ele, cu scoarta de pin si cu muschi si veti obtine un aranjament spectaculos.

Marturii de nunta