Ardisia

Mic arbust din familia mirsinacee, cu ramuri dispersate si port rasfirat apreciat pentru bacele rosii care il impodobesc de Craciun.

Origine: Asia de Sud-Est.
Frunze: 5-15 cm lungime, intens coriacee, ascutite si lanceolate, crenelate, subtiri la extremitati, verde-inchis-stralucitor pe fata si verde-deschis pe dos.
Flori: in iunie, apar flori minuscule, alb-roz, parfumate, care dureaza mai multe luni. Ele dau nastere fructelor-bace de dimensiunea boabelor de mazare, rosu-stacojiu, care persista mai multe luni, uneori pana la urmatoarea inflorire. Lumina: aproape de fereastra, dar feriti-I de expunere directa la soare.
Pamant: pamant de gradina usor, pamant de frunze si pamant de ericacee fibroase.
Ingrasamant: martie-august, ingrasamant pentru plante florifere diluat.
Umiditatea aerului: vaporizati frunzele plantei zilnic, cu apa la temperatura camerei, inainte de inflorire si daca temperatura ambianta depaseste 15°C.
Udare: la 3-5 zile, in timpul vegetatiei, fara sa lasati pamantul sa se moaie; iarna la 8-12 zile.
Transplantare: primavara, doar daca ghiveciul e prea mic.
Cerinte specifice: ii place racoarea iarna si ii displac curentii de aer.
Dimensiuni: 1 m inaltime, in ghiveci.
Inmultire: in terina, prin seminte extrase din fructe, la sfarsitul iernii sau primavara. Se efectueaza repicarea in ghivece mici cand plantula are 2-3 frunze. Butasirea de tulpina, primavara sau vara, e mai dificila si dureaza mai mult.
Longevitate: dupa 5 ani, imbatraneste.
Daunatorii si bolile: uneori, cosenile.
Specii si varietati: Ardisia crenata (crispa) este singura specie de interior. Ardisia japonica este un arbust compact, ce poate fi cultivat in gradinile regiunilor de coasta.
Sfat: puteti ajuta polenizarea dand cu o pensula pe flori, facilitand astfel formarea fructelor.

Marturii de nunta