Asparagus
Planta erbacee care formeaza o tufa cu frunzis foarte fin, ca al ferigii.

Origine: Africa de Sud. In Europa, la sfarsitul secolului XIX.
Frunze: persistente, foarte fine, ca niste ace de un verde delicat
Flori: alb-roz, discrete, se transforma deseori in bace roscate
Lumina: 3-4 ore de lumina puternica, directa, sunt suficiente. Suporta putina umbra
Pamant: mranita, nisip si pamant de gradina in parti egale
Ingrasamant: din mai-septembrie, de 2 ori pe luna, ingrasamant lichid pentru plante verzi
Umiditatea aerului: se simte bine in apartamente daca sunt bine aerisite si racoroase
Udare: vara la 2 zile, iarna la 7 zile. Sub 14 grade Celsius, pamantul trebuie sa fie aproape uscat
Transplantare: primavara, daca radacinile plantei au umplut ghiveciul
Cerinte specifice: prefera sa fie cultivata in vase suspendate
Dimensiuni: 40cm in latime si inaltime. Palisata pe un spalier, peste 1m inaltime
Inmultire: se seamana simplu, in aprilie. Prin despartirea tufei planta se prinde greu
Longevitate: peste 10 ani
Daunatori si boli: cosenilele ataca tulpinile si dosul frunzelor. Paianjenii-rosii ataca, uneori, iarna, tot frunzisul
Temperatura indicata: minim 10 grade, maxim 20 grade Celsius
Specii si varietati: Asparagus densiflorus, Meyeri, cu acele stranse ca periile de spalat sticle; frunzisul de Asparagus plumosus este mai fin decat cel de feriga
Sfat: taiati toata tufa la nivelul solului daca planta s-a ingalbenit sau s-a ofilit. Vara, mutati-l pe balcon intr-o jardiniera

Marturii de nunta