Planta-Paun (Calatea)

Planta vivace, persistenta, cu port de tufa, fara tulpini, gratios evazata.

Origine: regiunile tropicale ale Americii de Sud.

Frunze: 15-20 cm lungime, ovale, fine, indreptate in sus, purtate de petioluri lungi ce pornesc direct din radacina. Dungi fine verzi si albe-argintii alterneaza cu pete lunguiete verde-intunecat, bordo pe spate.

Flori: spice violete sau inflorescente globuloase, primavara.

Lumina: puneti ghiveciul la 1-2 m de o fereastra acoperiti cu o perdea subtire, orientate spre vest.

Pamant: amestec de nisip de rau, sfagnum maruntit, pamant de ericacee, turbo si pamant de scoarta. Ingrasamant: la 15 zile, o jumatate de doza de ingrasamant pentru plante verzi.

Umiditatea aerului: vara, stropiti frunzele zilnic. Atentie, o apa prea dura, cu prea mult calcar, provoaca patarea frunzelor cu alb. Stergeti-le cu o carpa uda, moale.

Udare: de 2-3 ori pe saptamana, vara; la 6-8 zile, iarna, cu apa la temperatura camerei.

Transplantare: anual, in martie, intr-un vas mai mult larg decat adanc. Nu tasati pamantul pentru a nu asfixia radacinile si a impiedica putrezirea lor.

Cerinte specifice: nu trebuie pusa intr-o camera in care se fumeaza si nici langa o usa ce se deschide spre exterior, pentru ca este foarte sensibila la socurile termice care ii pot fi fatale.

Dimensiuni: 50-150 cm inaltime, 30-60 cm diametru.

Inmultire: cand o transplantati, separati pamantul astfel incat fiecare rizom sa alba cateva frunze si 2-3 radacini viguroase. Deseori, prinderea noilor plante este lenta si dificila. In prima luna de viata intr-o incapere calda si umeda.

Longevitate: 2-4 ani. Fara limite, daca este regenerata prin divizare.

Daunatori si boli: prezenta unor filamente cenusii pe dosul frunzelor arata ca a fost atacata de paianjeni rosii. frunzelor nu este provocata neaparat de paraziti, ci mai curand de o umiditate atmosferica scazuta.

Specii si varietati: Catathea insignis, cu frunze lungi, inguste, ondulate pe margini; Calathea ornata cu striatii fine albe, roz, sau rosii si rosu-bric pe dos; Calathea zebrina, ale carei frunze, perpendiculare pe petioluri, prezinta o alternanta de striuri late verde-deschis/verde-inchis; Calathea picturata, cu frunzele aproape albicioase, bordate de o dunga Iata verde-pur; Argentea are un contrast puternic.

Sfat: Puneti planta-paun impreuna cu alte plante: va beneficia de o umiditate mai mare.

Cosuri cadou pentru Craciun