Dracena, Dragonie

Arbust cu aspect de tufa, care, o data cu varsta, face tulpina. Deseori, plantele din convert sunt butasi de tulpina.

Origine: Africa, Asia, Australia.

Frunze: 30-45cm lungime, 8cm latime, liniare, groase, deseori panasate.

Flori: majoritatea dracenelor nu infloresc in ghiveci, in apartament.

Lumina: vie, dar razele directe ale soarelui ard frunzele. Puneti ghiveciul la 1-2 m distanta de o fereastra orientate spre sud sau sud-est.

Pamant: mranita pentru plante verzi, pamant de gradina si nisip, in parti egale. Trebuie sa asigurati un drenaj foarte bun punand in ghiveci, la fund, un strat de 3 cm de din bile de argila sau pietris.

Ingrasamant: la 15 zile, puneti ingrasamant lichid pentru plante verzi.

Umiditatea aerului: puneti ghiveciul pe un pat de pietris umed si pulverizati zilnic frunzele cu apa, in special pe spate.

Udare: in doze mici, la 5-7 zile. Lunar, cufundati ghiveciul intr-un vas mare cu apa acolo pana cand nu mai apar bule de aer. Reincepeti sa udati planta dupa o saptamana de la aceasta procedura.

Transplantare: nu schimbati ghiveciul decat atunci cand radacinile dracenei I-au umplut-ochi. In fiecare primavara, refaceti pamantul de la suprafata cu o mranita imbogatita cu un fertilizant pe baza de alge si baligar.

Cerinte specifice: desi frunzele sunt pieloase, nu suporta produsele pentru luciu. Folositi un burete sau o hartie absorbanta umeda pentru a sterge frunzele de prat.

Dimensiuni: 50-250 cm inaltime, in ghiveci, si 80-120 cm anvergura.

Inmultire: butasire din cresterile terminale, prin taiere de fragmente de 15 cm, fiecare cu cel putin doua perechi de frunze, in minisere inchise sau in opal.
Butasire prin fragmente din tulpinile prea desfrunzite (mai ales la Dracaena marginata).

Longevitate: 5-15 ani.

Daunatori si boli: cosenilele provoaca decolorarea frunzelor. Pot fi indepartate cu un bastonas cu vata imbibat in bere.

Specii si varietati: sunt multe soiuri de Dracaena deremensis cu frunze lungi inguste, lanceolate: Compacta, in buchete compacte, verzi-inchis si Bausei, cu panasuri foarte evazate; Dracaena fragrans, cu frunze late in rozeta, colorate de o banda lata galbene ca porumbul pe mijloc; Dracaena marginata, asemanatoare putin cu Yucca, cu frunzele si tulpina fine, este specia recomandata debutantilor in ale gradinaritului in casa pentru ca suporta uscaciunea din apartamente si udatul neregulat; Dracaena sanderiana este rezervata celor cu experienta deoarece creste incet, iar frunzele ei, de un verde-gri bordate de doua benzi galbene, au tendinta sa se rasuceasca si sa se ruleze.

Sfat: scoateti Dracaena marginata vara, in gradina, pe terasa, intr-un loc umbrit.

Marturii de nunta