Smochin plangator

Arbust mare ori arbore mic stufos, cu ramurile arcuite ori pendente.

 

Origine: India, Malaysia.

Frunze: persistente, de 5-7 cm lungime, ovale, cu varf ascutit, pieloase, cu aspect cerat, verde-viu.

Flori: puternice, de la o fereastra orientate spre sud. Mutarea plantei determine caderea partiala a frunzelor. Pamant: mranita, pamant de gradina, nisip

Ingrasamant: in martie-octombrie, cand apar frunzele tinere, puneti-i plantei ingrasamant lichid pentru plante verzi (un dop la 10I de apa).

Umiditatea aerului: pulverizati frunzele ficusului mai ales iarna, o data la 2 zile. Asezati planta la cel putin 2 m de sursele de caldura, pentru ca umiditatea scazuta a aerului este una din principalele cauze ale ingalbenirii si caderii frunzelor.

Udare: iarna, la 7 zile; vara, la 2-3 zile. Udati-l prin scufundarea ghiveciului intr-un bazin cu apa.

Transplantare: plantele tinere vor fi transplantate anual, in februarie-martie. Cand utilizati un ghiveci cu diametrul de 30 de cm, schimbati doar un strat de pamant de 3 cm de la suprafata substratului, in martie si septembrie. Imbogatiti substratul de transplantare cu 20% fertilizant organic.

Cerinte specifice: Feriti planta de curentii de aer rece, care determine caderea frunzelor si usuce ramurile debile. Incalzirea la nivelul pardoselii este, de asemenea, rau tolerata.

Dimensiuni: in ghiveci, 50 cm-3 m.

Inmultire: butasi din varfurile tulpinilor pusi in minisere incalzite sau in apa.

Longevitate: 2-15 ani si mai mult la temperatura si luminozitate optime.

Daunatori si boli: cosenilele-cu-scut se pot indeparta usor cu ajutorul unor betisoare cu vata inmuiata in alcool. Paianjenii-rosii apar vara.

Specii si varietati: Curly cu habitus de tufis si frunzele indoite; Natacha, pitic, deseori oferit cu tulpinile impletite; Danielle, tufa compacta cu frunzele foarte inchise la culoare; Reginald verde-deschis cu auriu; Lucia, foarte stufos. Multe alte soiuri sunt patate: De Gantel, Golden King, Ryandi (Wiandi), Variegata, Exotica, Star light etc.

Sfat: faceti taieri de curatare, de doua ori pe an, primavara si vara, eliminand lastarii debili. Daca unui ficus incep sa-i cada frunzele, trebuie sa-I mutati pana ii gasiti un loc potrivit.

Marturii de botez