Iedera Terestra
Planta vivace, rizomatoasa, persistenta, cu tulpini subtiri si port tarator sau pletos.
Origine: este o planta europeana, care creste spontan, in stare salbatica, in paduri sau pasuni, sub maracinisuri.
Frunze: festonate, rotunjite sau cordiforme, paroase.
Flori: violete sau liliachii, rareori albe, apar vara, sub frunze.
Lumina: obisnuita sa traiasca sub umbra arborilor, puneti-o intr-o incapere intunecoasa sau intr-o rasadnita langa o fereastra orientata spre nord.
Pamant: pamant vegetal si mranita de plantati.
Ingrasamant: in mai-septembrie, de doua ori pe luna, puneti-i ingrasamant sarac in azot, pentru a nu i se lungi prea mult tulpinile.
Umiditatea aerului: intr-o incapere incalzita, pulverizati iedera la 2 zile si puneti ghiveciul pe un pat de pietris umed.
Udare: uscarea substratului afecteaza imediat planta. La primul semn de „sete", lasati ghiveciul cam o jumatate de ora in apa.
Transplantare: primavara, dar numai daca radacinile au umplut pamantul. Cerinte specifice: tulpinile lungi sunt bine puse in valoare daca o puneti intr-un ghiveci suspendat sau daca o plantati intr-un bac mare, in chip de covor.
Dimensiuni: 1 m ca lungime si ca arie de, acoperire.
Inmultire: e foarte usoara, butasii de tulpina pusi in apa inradacinandu-se foarte rapid. Daca i se rup tulpinile, bagati imediat fragmentele in pamant, in ghiveci. In cel mult 3 saptamani se vor inradacina.
Longevitate: 4-5 ani.
Daunatori si boli: -
Specii si varietati: frunzele de Glechoma hederacea Variegata sunt festonate cu alb. Mult mai friguros, soiul trebuie sa ierneze la minimum 10°C. Are nevoie de mai multa lumina.
Sfat: primavara, taiati tulpinile la 10 cm de la sol ca sa faca tufa mai compacta.

Marturii de botez