Coarne–de-Cerb

Feriga epifita cu port amplu si pendent.
Origine: Australia. In Europa, din 1808.
Frunze: cele de la baza, sterile, se incastreaza una intr-alta. Imbatranind, se brunifica si acopera ghiveciul. In forma de cupa, ele primesc si retin apa si substantele minerale. Nu le taiati. Frunzele fertile sunt, initial, erecte, dispuse in centru, apoi atarna. De culoare gri-verde, groase, acoperite cu o pelicula fina albicioase, sunt puternic lobate.
Flori: -
Lumina: in natura creste sub arbori mari. o ambianta dominate de penumbra.
Pamant: pamant de ericacee fibroase, mranita de frunze, sfacnum (scoarta compostata), in parti egale. Ingrasamant: in aprilie-septembrie, o data pe luna, un ingrasamant lichid pentru cactee sau orhidee.
Umiditatea aerului: nu suporta nici uscaciunea din apartamente, nici pulverizarile cu apa. Utilizati un umidificator electric pentru a obtine o umiditate de minimum 60%.
Udare: o data pe saptamana, ghiveciul sa stea 15 minute in apa.
Transplantare: dificila; la 2 ani, dar aveti grija sa nu distrugeti radacinile, care sunt foarte fragile.
Cerinte specifice: prefera cosurile suspendate captusite cu muschi; puteti s-o agatati si de o bucata mare de scoarta, sa traiasca la fel ca o epifita.
Dimensiuni: 50-80 cm inaltime, 1,50 m anvergura.
Inmultire: prin semanarea sporilor, rezervata specialistilor. Planta produce uneori lastari ce pot fi separati de planta-mama numai daca au si cateva radacini.
Longevitate: in casa, 2-5 ani.
Dunatori si boli: cosenile-cu-scut. Mucegai, daca umiditatea este prea mare.
Specii si varietati: Platycerium grande,care are frunze foarte late si trebuie cultivata intr-o sera calda.
Sfat: umblati cu grija cu feriga, astfel incat sa nu-i rupeti frunzele si sa nu indepartati puful alb ce-i protejeaza epiderma.

Marturii de botez