Primavara, cand soarele straluceste, plantele incep sa se dezvolte. Atentie la caldura din spatele geamurilor! In florarii, oferta este foarte variata si este momentul pentru a achizitiona o multime de plante cu flori. Udati abundent.


Nu uitati:
- taiati sau scurtati plantele verzi care au suferit in perioada iernii.
- araciti sau palisati plantele cataratoare.
- intineriti arborele de cauciuc, cordiline, diefenbachia, dracena si yucca, lipsite acum de frunze din cauza unui marcotaj.
- indepartati de Ia ferestre plantele care nu cer prea multa lumina.
- reluati aportul regulat de ingrasaminte lichide, diluate, cel putin o data la 2 - 3 udari.


Curatire:
- curatati o data pe luna, cu un burete umed, frunzele mari, lucioase care atrag praful.
- indepartati frunzele galbene, mladitele nedezvoltate si evaluati necesitatile de schimbare a ghivecelor.
- daca depistati paraziti, tratati imediat cu un insecticid, insistand pe sub frunze.
- profitati de schimbarea ghivecelor pentru a curata vasele-masca si farfurioarele, cu apa usor dezinfectanta.
- in perioada cu clima blanda si ploaie fina, scoateti plantele verzi pentru un dus revigorant si de curatare. Lasati frunzisul sa se scurga inainte de a pune plantele la locul lor.
- curatati cu un burete depunerile de calcar de pe frunze.

Cumparare:
- in acest moment va sunt oferite o multime de plante noi. Rugati vanzatorul sa va faca precizari asupra cerintelor lor (umiditate, lumina, temperatura, tipul substratului).
- pentru a crea o gradina intr-o sticla, cumparati exemplare tinere de plante verzi care apreciaza o ambianta umeda: ferigi, pilea, peperomia, selaginela, fitonia si Ficus pumila.


Asteptare:
- este inca prea devreme pentru a scoate plantele verzi mari, pe cele din "sera", pe terasa. Asteptati mijlocul lunii urmatoare.
- nu repicati semanaturile din martie inainte ca plantulele sa atinga 3 cm inaltime. Fiti atenti sa nu rupeti tulpinile, foarte plapande.

Butasirea frunzelor de begonia:
- begoniile cu frunzis decorativ (rex sau crucea-de-fier) sunt usor de inmultit pornind de la frunze in care se face o incizie la partea inferioara a nervurilor.
- la nivelul inciziilor se vor dezvolta plante noi. Cautati o frunza tanara curata (planta nu trebuie sa fi suferit recent de lipsa de apa). Puneti partea superioara pe o planseta pentru decupare.
- cu ajutorul unei lame de ras sau cu un cutit de altoit bine ascutit, faceti incizii transversale, de aproximativ 1 mm adancime, pe numeroase nervuri. Umpleti o terina cu mranita de rasaduri si puneti deasupra frunzele, cu fata superioara indreptata in sus. Fixati frunzele cu ajutorul unor agrafe de par sau cu agrafe metalice mici.
- umeziti pamantul plasand baza recipientului in apa, apoi acoperiti vasul cu un plastic transparent. Mentineti o ambianta umeda si o lumina difuza. In 6 - 8 saptamani apar plantulele, care vor fi scoase si mutate in alt vas.


Hranire:
- daca nu puteti fertiliza cu regularitate plantele dumneavoastra, recurgeti la ingrasamantul sub forma de batoane. Infigeti un astfel de baton in pamant la marginea ghiveciului. Veti fi linistiti o perioada de 4 pana la 10 saptamani in functie de produs.
- un aport de ingrasaminte la 3 saptamani este suficient pentru palmieri.
- folositi un ingrasamant pentru citrice, cu un continut ridicat de potasiu, pentru a stimula inflorirea si fructificarea.


Butasire:
- butasiti in apa mladite tinere, viguroase de impatiens, singonium, tradescantia, papirus, potos, hipoestes etc.
- cateva picaturi de ingrasamant organic adaugat in apa de butasire va creste in mod sensibil sansele de succes.
- butasiti mladite sau frunze de crasula. Lasati sa se usuce partea ce urmeaza sa fie butasita 24 - 48 ore inainte de a o repica intr-un substrat de nisip si turba aurie.
- in timpul repicarii butasilor inradacinati, grupati mai multi intr-un ghiveci mare sau intr-o cupa, pentru a obtine rapid o tufa bine formata.


Taiere:
- ciupiti extremitatea plantelor mici cu frunzis decorativ pe care le-ati cumparat cu o luna in urma, pentru a stimula ramificatiile si pentru a obtine o tufa mare.
- intineriti o yucca sau o cordiline fara frunze, taind sau despicand trunchiul cat mai jos, chiar deasupra locului unde a existat o frunza (la o proeminenta). Vor aparea noi frunze la nivelul taieturii sau la baza tulpinii.

Verificare:
- urmariti ca apa sa nu stagneze in farfurioara ghiveciului dupa udare.
- nu plasati plantele toxice (diefenbahia, anturium, croton, leandru) sau speciile cu frunzis intepator sau ascutit in locuri accesibile copiilor.
- eliminati legaturile prea stranse.

Marturii de nunta