S-a facut acum mai cald, temperatura creste si in casa. Este timpul sa scoateti plantele mai putin friguroase pe balcon sau in gradina, unde le veti lasa pana la toamna. Supravegheati, de asemenea, parazitii, care se inmultesc foarte repede.

Cumparare:
- alegeti diverse plante mici tapisante si plante pendente (iedera, helxina, Ficus pumila) pentru a imbraca suprafata ghivecelor plantelor mari, inalte: ficus, palmier, yucca etc.
- este perioada hibiscusului. Alegeti un exemplar care are deja cateva flori deschise, pentru a fi siguri de coloritul sau. Trebuie sa fie bine ramificat, compact, sa aiba frunzisul stralucitor, numerosi boboci florali.
- nu renuntati la uluitoarea planta-crevete (Beloperone guttata), care infloreste fara dificultate aproape tot anul, si la pasiflora, care va va incanta toata vara.
- pentru un spatiu mai putin luminos, incercati spatifilum, robust, elegant, care accepta lipsa luminii. Fortunella japonica Variegata rodeste acum.

Plantare:
- incercati hidrocultura pentru plantele pe care le-ati butasit in apa.
- reinnoiti sau modificati aranjamentele in cazul in care anumite plante sunt periclitate si altele incurca. Schimbati mranita, mutati individual, in alte ghivece, exemplarele mari, plantati achizitiile noi sau butasii inradacinati.


Taiere:
- taiati de multe ori pe an tulpinile plantelor agatatoare care sunt lipsite de vigoare sau care nu au frunze la baza. Taiati deasupra unei frunze.
- eliminati, fara a astepta ca toate ramurelele sa se usuce, mladitele fara vigoare sau prost plasate de la Ficus benjamina si Schefflera actinophylla.


Udare:
- adaptati ritmul udarilor fluctuatiilor de temperatura. In perioadele calde, udati o data la 2 zile.
- incercati cu degetul pamantul pentru a stabili nevoia de apa a plantelor. Udati daca pamantul vi se pare uscat pe o adancime de 2 - 3 cm.


Supraveghere:
- mustele-albe (aleurodele) misuna peste tot, in sera sau veranda. Prindeti-le cu ajutorul unor benzi galbene imbibate cu lipici, care le atrag in mod irezistibil.
- stropiti din abundenta, de cateva ori pe zi, timp de doua saptamani, deasupra si dedesubt, frunzisul plantelor invadate de paianjenii-rosii.
- paduchii si puricii-de-plante sunt la fel de frecventi. Taiati si aruncati mladitele atinse, apoi efectuati trei tratamente cu insecticid la interval de 6 zile.
- verificati periodic plantele care au fost atacate de cosenile, pentru a le elimina pe acelea care reapar.


Nu uitati:
- umbriti veranda sau sera.
- protejati bonsaii de soarele puternic.
- in perioada calda, cresteti umiditatea aerului prin stropirea zilnica a frunzisului cu apa calduta si necalcaroasa.
- repicati butasii inradacinati.
- nu udati frunzisul expus la soare. El poate suferi arsuri prin efectul de lupa al picaturilor.
- dupa terminarea perioadei de inflorire, mutati plantele cumparate de curand in alte ghivece.


Orhidee:
- nu taiati de la baza tulpina florala de falenopsis, atunci cand floarea este trecuta, deoarece ea poate inmuguri si poate face alte flori. Eliminati florile, individual.
- stropiti zilnic frunzisul, fara sa udati florile si inima tufei.
- udati vasele in care sunt ghivecele cu orhidee epifite, timp de 10 minute, intr-o chiuveta cu apa calduta, la minimum 20°C.
- eliminati cosenilele desprinzandu-le una date una cu varful unui cutit, deoarece orhideele nu suporta insecticidele uleioase.


Plante grase:
- schimbati beaucarnea intr-un ghiveci larg si putin adanc, de preferinta din pamant ars, pentru a-i asigura stabilitatea.
- spre sfarsitul lunii puteti incepe sa scoateti pe terasa cactusii si plantele grase. Nu le expuneti imediat in plin soare, lasati-le sa se aclimatizeze la umbra, la adapost de ploaie.
- optati pentru ghivece de lut si nu de plastic pentru schimbarea plantelor grase. Ele sunt mai poroase si mai armonioase.
- udati pentru a favoriza cresterea, dar asteptati ca pamantul sa fie uscat pe 4-5 cm.
- butasiti cactusii care au crescut prea mult. Asteptati ca taietura sa se cicatrizeze inainte de a planta butasul.


O cupa pentru mama
Pregatiti impreuna cu copiii dumneavoastra un aranjament de plante verzi si inflorite, un cadou personalizat care va fi cu siguranta apreciat. Asociati frunzis colorat si panasat de hipoestes, Ficus pumila, clorofitum si pteris, cu flori si fructe colorate de exacum, calceolaria, begonia, azalee. Pentru o cupa care sa reziste mai mult timp, plantele trebuie sa aiba aceleasi cerinte in materie de caldura, lumina si umiditate. Alegeti o cupa mare sau un vas de flori decorativ, putand aduna cel putin 3 sau 5 plante mici. Asigurati un bun drenaj cu un pat de bile de argila. Umpleti cupa pana la jumatatea inaltimii ei cu mranita de transplantare, bogata si fibroasa. Dispuneti plantele asociind in mod placut culorile si formele, dar fiti atenti ca speciile cele mai inalte sa fie plasate in spate. Plantati-le incepand din centru sau din planul secund al aranjamentul lui. Inclinati spre exterior plantele asezate la margine, pentru ca ele sa cada peste marginile cupei. Umpleti foarte bine (cu varf) ghiveciul cu pamant, tasati si apoi udati bine.

Cosuri cadou pentru Craciun