A sosit toamna si este timpul sa bagati in casa ultimele plante care mai sunt pe balcon sau in gradina. Este momentul ultimului aport de ingrasaminte pentru plantele cu frunze. Punerea in functiune a incalzirii usuca aerul din casa. Cresteti umiditatea prin pulverizari frecvente de apa pe frunze.

Nu uitati:
- apropiati toate plantele de ferestre.
- asigurati pentru clivia o perioada de repaus, Ia 10-15°, pana cand apar cupele florale.
- reduceti frecventa udarilor, numeroase plante intrand in semirepaus.
- grupati plantele in functie de nevoia de lumina.
- mentineti in camera o temperatura apropiata de 20°C.


Cumparare:
- speciile de amarilis cumparate la inceputul perioadei de crestere trebuie sa formeze in primul rand cupe florale. Daca frunzele se dezvolta primele, exista putine sanse sa infloreasca.
- realizati un aranjament de frunze panasate, grupand intr-un vas larg mai multi lastari cu radacini sau plante tinere vandute in paharele.


Curatire:
- nu lasati frunzele pufoase sa se acopere cu praf. Curatati-le cu o pensula moale si lata, sustinand frunzele de dedesubt cu palma.
- curatati cu un burete umed frunzele lucioase ale iasomiei de Madagascar, apoi legati de spalier tulpinile care au crescut in timpul verii. Nu taiati inainte de inflorire.
- taiati inflorescentele uscate de spatifilum si stergeti sau spalati regulat frunzele lucioase.
- suprimati frunzele uscate ale cimbidiumului dupa perioada estivala petrecuta in gradina.

Palmieri:
- in timpul udarii, nu stropiti mugurele terminal, sensibil la putrezire.
- pentru iarna, asezati toti palmierii intr-o camera luminoasa. Stropiti-i o data pe saptamana fara ca apa sa stagneze.
- o serie de palmieri nu suporta aerul uscat al interioarelor iarna si sunt expusi, in plus, atacurilor paianjenilor-rosii. Mentineti o umiditate ridicata a aerului prin pulverizare de apa, insistand sub frunze. Tratati preventiv in fiecare luna.
- nu plasati palmierii tineri intr-un loc de trecere, frunzele lor sunt fragile.

Asteptare:
- plantati bulbii pe parcursul catorva saptamani pentru a decala inflorirea.
- nu mutati si nu miscati o planta gata sa infloreasca, pentru a evita caderea bobocilor.
- taiati teiul de apartament (Sparmannia africana) primavara. Acum scurtati doar ramurile prea stanjenitoare.


Fortarea bulbilor de flori
Cumparati bulbi pregatiti pentru fortat: zambile, branduse, narcise, lalele botanice sau timpurie, pentru a obtine flori in plina iarna. Narcisele batute sunt puse la fortat intr-un recipient etans in care se afla bile de argila. Umpleti cu apa pana la cativa mm sub baza bulbilor, apoi expuneti recipientul la lumina, pana la inflorire.
Celelalte specii cer o perioada de intuneric si racoare pentru a inflori. Plantati-le in ghivece care depasesc extremitatea bulbilor sau in vaze pentru zambile. Acoperiti recipientele cu folie de aluminiu sau cu un plastic negru puneti-le la racoare, ferite de ger. Umeziti regulat pamantul. Instalati ghivecele la lumina, intre 18-20°C, pana cand bobocii florali strapung pamantul.

Orhidee:
- schimbati ghiveciul catleelor care si-au incheiat inflorirea, daca este prea mic.
- introduceti in casa cimbidium, care infloreste toamna. Noaptea, mentineti o temperatura de 4-5°C
- tineti falenopsis la 15-18°C, timp de 1-2 luni, pentru a favoriza o noua inflorire.
- asezati toate orhideele aproape de fereastra pentru a beneficia de o lumina vie si de diferente de temperatura.
- intretineti umiditatea in jurul orhideelor prin pulverizare de apa statuta, calduta, pe frunze. Puneti ghivecele pe un pat de pietris mentinut umed.
- in veranda, agatati orhideele epifite de o placa de pluta si asezati-o intr-un trunchi de arbore, pentru a realiza un decor foarte original.
- pulverizati radacinile aeriene.
- puneti Dracaena marginata de 1 m de perete.

Fertilizare:
- faceti ultima aplicare de ingrasamant, apoi intrerupeti fertilizarea pana in februarie, cu exceptia plantelor inflorite sau gata sa infloreasca, precum violetele de Africa, orhideele etc.
- nu mai utilizati in acest sezon batoane nutritive, care realizeaza o fertilizare de lunga durata. Optati pentru ingrasamintele lichide.
- la peste 20°C, puteti pune, lunar, o doza de ingrasamant, caci cresterea continua.


Udarea:
- plantele cu frunze fine si fragile, precum Nertera sau Helxine (Soleirolia), se uda in farfuria ghiveciului sau scufundand trei sferturi din ghiveci in apa, pentru a evita udarea frunzelor.
- plantele suporta mai bine seceta decat excesul de apa. Udati-le la 3 zile (pe cele inflorite).
- la peste 20°C in casa, mentineti rozeta frunzelor de bromeliacee (Aechmaa, Billbergia, Guzmania, Vriesea, Nidularium) plina cu apa, dar nu udati prea mult pamantul.

Cosuri cadou pentru Craciun