Vara se retrage usor si este vremea introducerii in casa a plantelor de interior care au fost tinute afara. Cel mai bun loc din casa este in apropierea unei ferestre, intr-o camera nu prea calduroasa. Completati-va decorul cu noi plante, caci exista o gama larga de optiuni in acest moment.

Cumparare:
- ganditi-va la plante cu fructe tip bac colorate, pentru a inveseli casa in perioada de toamna: nertera, ardei ornamental, solanum, calamondin.
- daca doriti plante pentru o camera slab luminata, incercati clivia si spatifilum, pentru plante florifere, si frunzele lucioase sau panasate de aglaonema, aspidistra, cisus, singonium, fatsedera si filodendron catarator.
- este momentul sa faceti selectia bulbilor la care sa fortati inflorirea de sfarsit de an. Alegeti-i pe cei care au fost special pregatiti pentru aceasta cultura.
- folositi iluminatul artificial in partile cele mai intunecate ale casei, echipandu-le cu becuri "lumina de zi".


Ferigi:
- rupeti de la baza frunzele uscate, spalati cu dusul, in ploaie fina, frunzele, pentru a le curata.
- utilizati apa fara calcar, la temperatura ambianta, pentru udari si pulverizari.
- pentru a intretine o umiditate ridicata in jurul ferigilor, puneti-le intr-o tava, pe un strat de bile de argila mentinute in permanenta umede.

Curatare:
- razuiti superficial pamantul din ghivecele pe care le introduceti in casa pentru a usura patrunderea apei.
- curatati farfurioarele de sub ghivece pentru a elimina ciupercile aselii-de-ziduri.
- desprafuiti frunzele lucioase cu o carpa umeda imbibata in apa sau bere.

Gradini in sticla
Sfarsitul verii este un moment potrivit pentru a realiza un decor intr-o damigeana sau intr-o sticla mare. Alegeti plante mici: feriga, strutisori (Selaginella), fitonia, pilea, peperomia. Evitati vasele din sticla colorata, care impiedica patrunderea luminii si modifica spectrul solar. Asezati pe fundul vasului un pat de 3 cm de bile mici de argila, pentru drenaj si cateva bucati mici de carbune de lemn (cu proprietati antiseptice). Adaugati pamant, turnandu-I, daca e necesar, printr-o palnie. Alcatuiti o mica ridicatura la centru, pentru a da relief aranjamentului. Utilizati ca unelte de plantare bete chinezesti, o furculita sau o lingurita fixata la extremitatea unui bat de bambus. Dispuneti plantele, incepand cu periferia decorului, apoi acoperiti pamantul cu muschi sau pietricele. Udati, lasand apa sa se scurga pe peretii vasului. Intretinerea se limiteaza la stropire cand pamantul se usuca Ia suprafata, la curatarea peretilor sticlei cu un burete mic si la taierea plantelor prea viguroase.


Plantare:
- schimbati imediat, intr-un amestec bun, plantele pe care le-ati cumparat.
- plantati un bulb de amarilis intr-un vas special sau intr-un ghiveci adanc si stabil, umplut cu mranita de transplantare nsipoasa.
- acoperiti golurile din vasele mari cu rezerva de apa sau inlocuiti plantele slabite cu unele inflorite.

Taiere:
- scurtati tulpinile pendente, daca incomodeaza.
- indepartati lastarii verzi care se dezvolta pe o planta cu frunze panasate, pentru a evita ca verdele sa predomine.
- taiati usor crasula formata in bonsai, pentru a lumina frunzisul.

Verificare:
- poinsetia necesita, pentru a reinflori, o perioada de cel putin 6 - 8 saptamani, cu mai mult de 12 ore de intuneric. Asezati planta, seara, intr-un dulap in perete sau sub o cutie.
- frunzisul indoit poate fi semnul unei lipse de apa, usor de diagnosticat, sau, dimpotriva, al unui exces de apa. Daca bulgarii de pamant sunt muiati in apa, folositi hartie absorbanta sau un burete de vase pentru a elimina apa in exces. Schimbati planta in alt ghiveci, apoi lasati-o la "recuperare", fara a o stropi, cel putin o luna.
- opriti progresiv stropirea la caladium, pentru ca frunzisul sa se usuce si tuberculul sa aiba o perioada de repaus.

Cactee:
- reduceti frecventa stropirilor. Alegeti pozitia cea mai luminoasa pentru cactusii care au petrecut vara afara. Evitati sa-i introduceti brusc intr-o camera calduroasa.
- rupeti florile uscate si verificati prezenta eventualelor cosenile.
- pe un pervaz de fereastra, rotiti ghivecele cu 90° pe saptamana, pentru a asigura o iluminare uniforma.
- nu mai fertilizati plantele grase si cactusii.


Nu uitati:
- pentru plantele verzi, mariti intervalul de timp la care puneti ingrasaminte si reduceti udarea la sfarsitul lunii.
- plantati primii bulbi pe care doriti sa-i fortati.
- indepartati dispozitivele care fac umbra, trageti perdelele pentru a lasa sa intre lumina.
- reperati plantele noi in florarii; informati-va asupra cerintelor si particularitatilor cultivarii lor.

Cosuri cadou pentru Craciun